AraLab

El darrer any ha estat una demostració de la voluntat de canvi al sector cultural. Un canvi que s’ha demostrat urgent i que ha conduït a totes les institucions, museus i professionals del sector cultural a organitzar múltiples trobades per parlar sobre la situació i les necessitats de canvi.

Tot i això, hi ha coses que no han canviat en aquest temps. La percepció negativa dels museus a ulls de la societat, les estructures poc renovades i àgils i la desconnexió entre museu i comunitat són elements que han creat una dinàmica del qual no només és complex sortir-ne sinó que requereix d’una actuació clara, directa i que provoqui un canvi real i significatiu.

Portem un any buscant solucions amb opinions, descrivint projectes, aportant idees… I ara ens preguntem de què serveix tot plegat si no es fan realitat? cal passar de les paraules als fets.  Aralab museus és un espai per a desenvolupar-les i aplicar-les per aconseguir fer dels museus autèntics espais socials vinculats a la comunitat és a dir passar de les paraules als fets. 

No es deixa de parlar d’innovar i cooperar. Per a fer-ho volem avançar i per això passem a l’acció. Per això, ARACULTURA crea ARALAB MUSEUS. Un espai dedicat a la innovació cultural i social pensat per i amb les persones. 

PROPOSTES CONCRETES>PROTOTIPS PER AVANÇAR

ARALAB MUSEUS neix de la voluntat de donar solucions específiques, a curt i mitjà termini, als museus per tal d’arribar al 2030 complint amb els objectius marcats pel Pla de Museus. Per fer-ho possible necessitem obrir els espais públics per repensar cultura i educació des d’un enfoc d’interdependència i col·lectivitat

Per tal que sigui veritablement sostenible cal fer-ho de la mà de la ciutadania i per aquesta raó necessitem desenvolupar una metodologia pensada perquè connecti persones i institucions per desenvolupar respostes sòlides a reptes compartits. De la mateixa manera, és essencial que ARALAB esdevingui un espai segur i horitzontal, per així crear una comunitat robusta a través d’un procés participat d’innovació sociocultural. Volem incitar al canvi institucional a través d’una nova manera de repensar els reptes del present i del futur. 

Obrir-se i compartir-ho tot 

ARALAB Museus vol ser més que una metodologia. Busca ser un canvi de paradigma, basat en el model de laboratori ciutadà i espai Maker per afrontar les necessitats reals de les institucions culturals i museus i, sobretot, de les seves usuàries i usuaris potencials.  Es basa en la innovació oberta i en la cultura lliure i, per això, tot serà obert, lliure, comunitari i compartit. En definitiva impular una vegada més l’esperit hacker cultural iniciat just fa un any amb el notre manifest.

ARALAB Museus es fonamenta amb un seguit de valors que marquen el caràcter social del projecte i determinen, en gran mesura, la metodologia que aplica. 

Cultura lliure

Interès compartit

Inclusió participativa

Horitzontalitat

Experimentació

Reciprocitat

Innovació oberta

Comunitat de pràctica

Intel·ligència col·lectiva

ARALAB HACKING

ARALAB HACKING

Per què

ARALAB HACKING neix de la voluntat de donar solucions específiques, a curt i mitjà termini, als museus per tal d’arriba... [+]